De kiem voor deze begeerde onderscheiding werd gelegd in het jaar 1971. Cor van den Broek, Hôsbengel, carnavalsvierder en eminent fantast, ontwierp voor de muzikanten van de blaaskapel het sieraad als beloning voor het “het goed doorstaan van carnavaleske inspanningen”.
De medallie in kwestie
Gesneden uit hoogwaardig koper en met tomeloze inzet en mateloos vakmanschap geëmailleerd, zien we in zwart een zittende, liggende, slapende of in ieder geval tijdelijk uitgetelde muzikant in een fantasierijk kader in de kleuren geel, blauw en wit. Op het gele vlak staan, in een enigszins kwijnende rode letter, de woorden ‘De Hôsbengels’ waarbij in het bijzonder het accent circumflex, het hoedje op de o, het zwaar te verduren heeft gekregen. Dit alles is opgehangen aan een handmatig aan mekaar geknoopt vetlederen bindsel.
Het geheel vertoont, niet geheel toevallig, enige visuele overeenkomst met een precisie-instrument dat normaliter gebruikt wordt om kroonkurken te verwijderen. De staat van ontbinding van het lederen koordje en de mate van afwezigheid van emaille verraden vaak het aantal carnavalskruisjes achter het kleinood van de gelukkige drager. Sinds jaar en dag tekent Hans van Hoek voor de vervaardiging van het ereteken.
De criteria en meer
Speciale verdienste voor de Hôsbengels, voor de Koninklijke Harmonie Deurne of voor de carnavalsvereniging, was in het verleden de belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor deze onderscheiding, hoewel met deze richtlijn bij een enkeling de hand werd gelicht. Jaarlijks wordt slechts één Erehôsbengel benoemd. Op carnavalsdinsdag (tot 2002 was het op zondag) wordt deze feestelijke gebeurtenis op traditionele wijze ingevuld, compleet met een aubade aan huis, een plechtige uitreiking met een eclatante speech waarin superlatieven niet geschuwd worden, ludiek vervoer en een passende receptie.
De lijst van Erehôsbengels telt op dit moment 56 personen. De namen van prominenten als doctor Hub van Doorne en burgemeester Frans Hoebens springen hier natuurlijk uit, maar ook zij mogen zich gelukkig prijzen in een dergelijk illuster, maar zeker ook achtenswaardig gezelschap te mogen verkeren.
Dezelfde bijzondere onderscheiding wordt vanaf 1975 met trots gedragen door Hôsbengels die één jaar carnaval muzikaal hebben doorstaan.